Seksueel trauma is nooit jouw schuld

Seksueel trauma is nooit jouw schuld

Seksueel trauma

Het is niet jouw schuld voor wat je overkomen is. Een verkrachting, aanranding of seksueel misbruik is nooit jouw schuld. Ook niet het seksueel trauma dat hierdoor ontstaan is.

Jij hebt niets fout gedaan, ookal denk je misschien van wel. Er zullen vast veel “wat als” vragen opgekomen zijn. Maar op dat moment was er voor jou geen keuze om anders te reageren.

Je deed wat je moest en kon doen om de situatie te overleven. Zelfs als dat betekende dat je alles “liet gebeuren” uit angst. Er was sprake van onmacht.

Maar onmacht is absoluut niet hetzelfde als zwak zijn. Het heeft te maken met je onbewuste overlevingsstrategieën. Dus het is nooit jouw schuld.

Seksueel trauma

En om dit schuldgevoel en je seksueel trauma los te kunnen laten, is het belangrijk om jezelf te helen. Om jezelf te bevrijden van het verleden.

Het verleden zelf kun je niet veranderen. Maar het hoeft geen negatieve invloed meer te hebben op je huidige leven. Je bent niet verantwoordelijk voor wat jou overkomen is.

Maar je bent wel diegene die voor heling kan zorgen. En hierdoor kun jij jouw seksleven veranderen. Een seksueel trauma heeft veel invloed op je seksleven.

En hierdoor op je seksuele gezondheid. Wat weer invloed heeft op je algemene gezondheid. Alles in je lichaam is namelijk met elkaar in verbinding.

Seksuele heling

Seksuele heling van je seksueel trauma is noodzakelijk om optimaal van seks te kunnen genieten. Door de seksuele verbinding met jezelf te herstellen, kun je weer zonder seksuele angst leven.

Angst is het tegenovergestelde van Liefde. Waardoor ontspanning en plezier of genot moeilijk wordt. Angst zorgt namelijk voor verkramping en Liefde zorgt voor ontspanning.

Gerelateerde artikelen

Seksuele bewustwording en lichaamsbewustzijn

Seksuele blokkades transformeren is belangrijk

Seksueel misbruik of verkrachting en vergeving

Seksuele vrijheid in jezelf ervaren

Seksuele blokkade ontstaat door negativiteit