Seksueel misbruik of verkrachting en vergeving

Seksueel misbruik of verkrachting en vergeving

Seksueel misbruik of verkrachting

Het belang van vergeving bij seksueel misbruik of verkrachting wordt vaak vergeten. Maar vergeven doe je niet voor de ander maar puur voor jezelf. En dit omvat ook jezelf vergeven.

Vergeven is zeker niet makkelijk, maar wel de moeite waard. Door te vergeven, maak jij jezelf vrij. Vrij van woede of schuldgevoel. Want daar heb je alleen jezelf mee.

Vergeven is trouwens niet hetzelfde als doen alsof er niets gebeurd is. En het is ook niet vanuit een positieve manier je eigen pijn negeren. Het is juist het erkennen van wat er gebeurd is.

En hierdoor het voelen van de pijn. Deze pijn is een natuurlijke reactie en is er niet voor niets. Het laat je voelen dat wat er gebeurd is geheeld moet worden. En vergeving is hier een onderdeel van.

Seksueel misbruik of verkrachting

Seksueel misbruik of verkrachting zijn zeer intense ervaringen met een grote impact op je leven. Het is iets wat je overkomt want op dat moment had je er geen enkele invloed op.

Het brengt zowel emotionele als lichamelijke schade wanneer je de dader niet vergeeft en hierdoor je eigen seksuele heling blokkeert.

Vergeving

Om de dader te kunnen vergeven hoef je het gedrag niet goed te praten. Maar je moet wel beseffen dat de dader zelf ook bijzonder veel pijn heeft. Want als de dader vol Liefde was geweest, dan was hij nooit de dader geweest.

Dan had diegene andere keuzes gemaakt. Dit is niet hetzelfde als het gedrag goed praten. Want de dader blijft ten alle tijden verantwoordelijk voor het gedrag.

En door de verantwoordelijkheid bij de dader te leggen, kun jij de verantwoordelijk voor je eigen heling nemen. Of die nu wel of niet gestraft wordt.

Dat is niet meer van belang. Wat diegene heeft gedaan is niet meer terug te draaien. Maar jij hebt de keuze om je verleden te helen, zodat je dit niet meer mee de toekomst in neemt.

Gerelateerde artikelen

Seksueel trauma is nooit jouw schuld

Seksuele blokkade ontstaat door negativiteit

Heling seksuele problemen

Seksuele balans herstellen is belangrijk

Seksualiteit is de bron van onze levenskracht