Seksverslaving gaat eigenlijk niet over seks

Seksverslaving gaat eigenlijk niet over seks

Seksverslaving

Een seksverslaving gaat altijd over de behoefte die er achter ligt. Seks is dan puur een middel om de emotionele of zelfs fysieke pijn niet te voelen. Als gevolg van deze onvervulde emotionele behoefte.

Zonder deze onvervulde behoefte hadden we seks niet nodig gehad om ons (even) beter te voelen. Aangezien het maar een tijdelijke verlichting is. Anders was het geen verslaving geweest.

Seksverslaving

Om van een seksverslaving af te komen, is stoppen met seks niet de oplossing. Want het gaat niet over seks. Dus we hoeven onze eigen seksualiteit niet te blokkeren. Belangrijk is juist dat we weer gaan voelen. In plaats van onze gevoelens te negeren.

Zodat we de emotionele pijn kunnen gaan loslaten. Waardoor de behoefte aan seks, ter afleiding, minder wordt. Maar onze seksuele verlangens kunnen gewoon blijven bestaan. Seksuele verlangens zijn namelijk nooit verkeerd.

Alleen onze gedachten over seks zorgen ervoor of we na de seks een goed of slecht gevoel hebben. En bij een seksverslaving is er sprake van een overvulde behoefte. Waardoor seks gebruikt wordt als afleiding.

Zodat er eigenlijk twee dingen zijn waarover wij ons kunnen schamen. Het feit dat we afhankelijk zijn geworden van seks om ons goed te voelen. En het feit dat wij onszelf hierover weer slecht voelen.

We voelen ons dus al slecht vanwege de onvervulde behoefte en de manier waarop we die behoefte proberen te vervullen is ook “slecht”. En met slecht bedoel ik dat iets niet algemeen geaccepteerd is.

Mindset veranderen

Maar dat betekent niet dat het ook slecht is. Juist doordat we in goed gedrag en slecht gedrag denken, ontstaan er emotionele problemen en hierdoor weer verslavingen. Ten eerste zijn wij niet slecht omdat we een seksverslaving hebben.

En ten tweede is het meer een emotioneel probleem. Door er anders naar te gaan kijken is het geen probleem meer wat opgelost moet worden. Maar een uitnoding om anders naar seksualiteit te gaan kijken. En onszelf te helen.

Gerelateerde artikelen

Seksuele verlangens en schaamte gaan niet samen

Seksualiteit is de bron van onze levenskracht

Seksuele problemen vanuit een spiritueel perspectief

Zin in seks accepteren dankzij een open seksualiteit

Seksuele frustatie ontstaat door emotionele spanning