Dramadriehoek in (seksuele) relaties doorbreken

Dramadriehoek in (seksuele) relaties doorbreken

Dramadriehoek

De rollen van slachtoffer, dader en redder staan niet los van elkaar en vormen de dramadriehoek. Ze houden elkaar juist in stand. Zodra de ene zich een slachtoffer voelt is de ander automatisch een dader. Terwijl er eigenlijk geen slachtoffers en daders zijn. Want het slachtoffer maakt van de ander een dader, waardoor de dader een slachtoffer wordt.

Zodat er een redder nodig is. En door de ander te willen redden, laat je de ander niet in zijn of haar waarde. Terwijl de ander prima in staat is om zichzelf te redden. De redder ziet de ander als een slachtoffer. Anders valt er niets te redden. Maar niemand kan eigenlijk gered worden door een ander. Dit is een illusie.

Zowel de dader als het slachtoffer kan de reddersrol op zich nemen. Het slachtoffer wil de dader redden. Of de dader wil het slachtoffer redden. Dit redden kan op verschillende manieren uiten. De dader kan het slachtoffer van zichzelf willen redden uit schaamte. Of het slachtoffer kan de dader willen redden uit medelijden.

Het gaat puur om het verhaal wat verteld wordt en heeft dus ook altijd meerdere kanten. Zowel de dader als slachtoffer zijn beide dader als slachtoffer. Afhankelijk van welke kant je van het verhaal verteld. Niemand is dus een dader en niemand een slachtoffer. Waardoor er ook geen redder meer nodig is.

Dramadriehoek doorbreken

Dit is het begin van een gelijkwaardige en evenwichtige relatie. Alleen een verbinding op zielsniveau overstijgt deze ego patronen. Waardoor beiden in hun eigen kracht, wijsheid en Liefde staan. Geen afhankelijkheid of behoeftigheid meer. Maar een eigen verantwoordelijkheid voor wat je ervaart.

Bewust worden van de dramadriehoek in je relatie is een eerste stap. Om vervolgens naar je hart te gaan. De onvoorwaardelijke Liefde in jezelf. Jezelf en de ander te vergeven. Liefde heelt alles en creëert vrijheid in jezelf en hierdoor tussen elkaar. Want er zijn geen angsten, oordelen, verwachtingen en spanningen meer. Maar openheid en nieuwsgierigheid.

Gerelateerde artikelen

Pijnlichaam en oude patronen doorzien

Liefde, kracht en wijsheid de basis in jezelf

Liefde heelt alles

Seksueel afstemmen op jezelf

Energie tijdens de seks is bepalend voor de ervaring