Relatieverslaving is moeilijk te herkennen bij jezelf

Relatieverslaving is moeilijk te herkennen bij jezelf

Relatieverslaving

Een relatieverslaving is vaak moeilijk te herkennen bij jezelf. Omdat het als normaal gezien wordt. Als man is je vaak aangeleerd om geen emoties te uiten. Omdat dit gezien wordt als zwakte. Ook als vrouw is je dit aangeleerd. Omdat dit gezien wordt als aanstellerij.

Zowel als man en als vrouw ben je vaak opgevoed vanuit emotionele armoede. Verbinding maken is dan ook een hele opgave. En soms zelfs ommogelijk. Omdat je dan je eigen onderdrukte emoties en pijn tegenkomt, waar je geen raad mee weet. Aangezien je dit niet geleerd heb.

Relatieverslaving

In je relaties is de kans dan ook groot dat je langs elkaar leeft. Ook al doe je veel dingen samen. Vaak ter afleiding van het gemis in jezelf. Verbinding en intimiteit wordt hiermee vermeden. De relatie is gericht op het krijgen van aandacht en bevestiging. Het gaat om doen in plaats van zijn.

Je handelt vanuit de onrust en tekort in jezelf. Waardoor je jezelf niet durft te zijn en te uiten. Je emoties spelen nauwelijks een rol. Al ben je hier zelden bewust van. En je energie gaat naar het onbewust houden ervan. Om niet te hoeven voelen. Daarvoor ben je onbewust een relatie aangegaan.

Het kan zelfs lijken alsof je een gezonde relatie hebt. Echter het is een verslaving. Het voelen vermijden geeft je een gevoel van controle. Maar het is vluchtgedrag. Je gaat een relatie aan om jezelf te ontvluchten via je partner. Je aandacht gaat weinig naar jezelf toe. Alles liever dan je eenzaam voelen.

Deze uitvlucht kan dit zich op verschillende manieren uiten. Je wilt zo veel mogelijk (samen) doen en controle hebben of je gaat overal in mee en doet wat je partner wilt. Aangezien je niet in verbinding met jezelf bent, niet met jezelf, emoties of gevoelens oveweg kunt en niet alleen kunt zijn.

Gerelateerde artikelen

Ongezien zijn in je kindertijd

Emotionele armoede in je relatie

Emotioneel onveilig voelen

Projectie van je gevoelens

Gebrek aan Liefde ervaren