Emotioneel onveilig voelen

Emotioneel onveilig voelen

Emotioneel onveilig voelen

Je emotioneel onveilig voelen ontstaat vaak al in je jeugd. Echter als kind ben je je hier niet bewust van. Want je hebt geen andere ervaring. Voor jou is het normaal. Maar je hebt wel onbewust gedrag ontwikkeld om jezelf emotioneel veilig te voelen.

En dit gedrag voelt als normaal en zelfs als wie je bent. Dit gedrag vertoon je dan ook in al je relaties waarin er sprake is van een emotionele verbinding. Vooral in je liefdesrelaties. Je emotioneel onveilig voelen wordt hiermee gemaskeerd en genegeerd.

Je hebt hierdoor vaak niet door dat je dit doet. Maar je gedrag laat zien wat er onder de oppervlakte ligt. Voor jezelf lijkt er niets aan de hand te zijn. Maar je lichaam weet wel beter. Want het emotioneel onveilig voelen is een weggestopte en vastgezette energie.

Emotioneel onveilig voelen

Je lichaam geeft steeds weer aan wanneer er sprake is emotionele onveiligheid. Maar vaak merk je deze signalen niet op of de lichamelijke klachten die zijn ontstaan. Want je lichaam staat onder voortdurende spanning doordat je je onveilig voelt.

Het onveilige gevoel heeft natuurlijk invloed op je relatie. Want je doet er onbewust alles aan om je veilig te voelen. Wat zich uit in gedrag vanuit je overlevingsmechanisme. Terwijl de emotionele onveiligheid wel blijft bestaan. Ook al is dit onbewust.

Maar het emotioneel onveilig voelen vormt wel de basis van je relatie. Vaak kies je onbewust een partner die op je vader of moeder lijkt. Waardoor je de vroegere dynamiek herhaalt. Alleen nu met je partner. En het onveilig gevoel wordt weerspiegeld in je seksleven.

Jezelf zijn en jezelf volledig laten zien, is onmogelijk wanneer er sprake is van je emotioneel onveilig voelen. Je vertrouwt je partner niet. En je lichaam is gespannen. De seks is hierdoor niet verbindend of intiem. Het kan zelfs een uitvlucht zijn. Je zet een masker op.

En doet onbewust alsof. Aangezien je bang bent voor verbinding en intimiteit. Waardoor je je partner niet dichtbij laat komen. En je laat je niet echt raken of aanraken. Je houdt afstand. Want dat is de enige manier om je toch enigzins emotioneel veilig te voelen.

Gerelateerde artikelen

Emotionele armoede in je relatie

Gebrek aan Liefde ervaren

Ongezien zijn in je kindertijd

Emotionele onvolwassenheid en verbinding

Schijnveilige seks versus veilige seks