Vaste of vrije relatie

Vaste of vrije relatie

Vaste of vrije relatie

Hoe vrij ben jij in je relatie? Of zit je vast en handel je nog vanuit angst? Een vrije relatie heeft minder regels dan een vaste relatie. Zoals de regels die ervoor moeten zorgen dat je zo min mogelijk teleurgesteld wordt of emotioneel getriggerd wordt. Waardoor je partner niet werkelijk vrij is.

Vaste of vrije relatie

Deze regels zorgen voor de veiligheid van je ego. Waardoor een relatie vol verwachtingen zit waar je partner aan moet voldoen. Wanneer het gedrag van je partner bepaalt of jij je geliefd voelt. En de woorden ik hou van jou (onuitgesproken) verwachtingen bevat.

Want wanneer er niet aan jouw verwachtingen wordt voldaan, voel jij je niet geliefd en zelfs ongelukkig. Als je vindt dat jouw partner er is voor jou om je te geven wat je nodig hebt. Het hebben van een vaste relatie geeft jou bepaalde rechten. 

Waardoor je denkt dat er aan bepaalde verwachtingen moet worden voldaan door je partner. Anders is er geen sprake van een relatie. En een relatie hebben is goed voor je ego. Het geeft je een veilig gevoel. Want je hebt iemand gevonden die jou gelukkig kan maken.

De onzekerheid dat je niet genoeg bent of niet geliefd bent verdwijnt hierdoor (tijdelijk) naar de achtergrond. Want een vaste relatie biedt deze zekerheid voor je ego. Ofwel dat is de illusie. Je ego leeft op van de aandacht en de bevestiging die je krijgt en nodig hebt van je partner.

Een vrije relatie geeft alleen niet de zekerheid voor je ego. Want door alle verwachtingen los te laten, laat je jouw partner vrij in de relatie. En dit zorgt juist voor onzekerheid. De angst om niet te krijgen wat je denkt nodig te hebben. Of om niet goed genoeg te zijn.

Vrijheid

Wanneer je afhankelijk en behoeftig bent, zorgt deze vrijheid voor een afstandelijk gevoel tussen jou en je partner. Want het gedrag van je partner, wat niets met jou te maken heeft en jou niet als hoofdpersoon ziet, ervaar je als kwetsend. Of als asociaal, denigrerend of noem maar op.

Want je partner alles gunnen, omdat dit niet over jou gaat, is vaak enorm lastig. Zowel het geluk zonder jou als de eventuele “fouten” met jou. Ook deze “fouten” gunnen, zodat je partner het eigen pad kan lopen, hoort hierbij. Jij weet niet wat het beste is voor jouw partner.

In een vrije relatie kan ontstaan wat wil ontstaan. Er hoeft geen Liefde bewezen te worden. Waardoor je allebei vrij kunt zijn. Wat een vrije relatie inhoudt is dan niet belangrijk. Omdat Liefde de basis is. En de Liefde kan stromen tussen elkaar.

Gerelateerde artikelen

Vasthouden aan je verleden is beperkend

Echte vrijheid kan onveilig voelen

Liefde aanraken en gevoelens voelen

Waardevol voelen heeft geen eisen nodig

Stromende Liefde in je relatie behouden