Overlevingsstrategie doorzien is pijnlijk

Overlevingsstrategie doorzien is pijnlijk

Overlevingsstrategie doorzien

Een overlevingsstrategie ontstaat vaak in je kindertijd. Om zo met pijn om te kunnen gaan. En als kind is dit noodzakelijk om te kunnen overleven. Je past je aan om te krijgen wat je nodig hebt. Aangezien je volledig afhankelijk bent.

Echter wanneer je volwassen bent, is deze overlevingsstrategie niet meer nodig. Maar omdat je al van kinds af aan deze strategie gebruikt, weet je niet beter. En zijn deze ook aanwezig in je huidige relaties. Vooral in een liefdesrelatie.

Overlevingsstrategie doorzien

Deze overlevingsstrategie ofwel een diepliggend patroon is te doorzien en kan hierdoor doorbroken worden. Dit is niet makkelijk. En vaak ook pijnlijk. Want je wordt geconfronteerd met je eigen patronen. En de onderliggende pijn.

Je eigen overlevingsstrategie voelt als normaal gedrag voor jou. Echter het is vanuit je angst en pijn. Met als onbewust doel om je pijn voor jezelf te verbergen. Alsook voor je partner. Maar je weet niet beter. Vaak totdat je er mee geconfronteerd wordt.

Waardoor je beseft dat je in een diepliggend patroon vastzat. Je bent vaak niet in staat om hier, voor die tijd, zelf helder naar te kijken. Het zijn de welbekende blinde vlekken. Via een ander kunnen deze blinde vlekken makkelijker zichtbaar worden. 

Doordat je partner je erop wijst. Of doordat de relatie verbroken wordt. Het kan ook zo zijn dat je eigen pijn juist naar boven komt. En zo zijn er nog veel situaties die je blinde vlekken zichtbaar kunnen maken. Tenminste als je de situaties gebruikt voor zelfreflectie.

En niet de situatie of je partner de schuld geeft. Maar eerlijk naar je eigen gedrag gaat kijken. Zodat je jezelf kunt helen waar nodig is. En je de patronen kunt doorbreken die je niet verder helpen om een liefdevolle verbinding te ervaren.

Waardoor de Liefde die je bent nog krachtiger en zuiverder kan stromen. In jezelf als naar je partner toe. En de verbinding nog intiemer kan worden. Op alle vlakken. Zowel lichamelijk, emotioneel, mentaal als spiritueel. 

Gerelateerde artikelen

Seks loskoppelen van je relatie

Intieme verbinding via seks

Lineaire relaties bieden veiligheid

Emotionele uitdaging door zielsverbindingen

Aantrekken en afstoten in “zielsverbindingen”