Seksueel initiatief nemen en de angst voor afwijzing

Seksueel initiatief nemen en de angst voor afwijzing

Seksueel initiatief

Wanneer je seksueel initiatief neemt bestaat er altijd een kans om afgewezen te worden. Daarom is het vaak moeilijk om initiatief te nemen als je weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde ervaart. Deze angst voor afwijzing is soms zo sterk aanwezig dat je hierdoor dichtslaat. Omdat je het gevoel hebt niet goed genoeg te zijn. En een afwijzing zie je als bewijs van dit gevoel.

Seksueel initiatief nemen

Dit gevoel van niet goed genoeg zijn, is zo pijnlijk dat je bijna alles doet om het te vermijden. Seksueel initiatief nemen brengt een te groot risico met zich mee. Door een afwachtende houding aan te nemen, verklein je dit risico zo veel mogelijk. Dit geeft een gevoel van veiligheid. Zodra je initiatief gaat nemen raak je deze zekerheid kwijt.

Je weet namelijk niet hoe de ander gaat reageren. Hierdoor voel je je erg kwetsbaar. Door seksueel initiatief te nemen laat je jezelf zien en laat je weten wat je wil. Daar kan de ander afwijzend op reageren. Maar dit betekent niet dat de ander jou dan ook afkeurt, al voelt dit wel zo. Maar het (afwijzende) gedrag van de ander zegt niets over jou.

Hoe jij reageert op de reactie van de ander, zegt wel veel over jou. Zodra je onzeker bent over jezelf, ben je namelijk uit verbinding met jezelf. Hierdoor vecht je tegen wie je bent. En is het extra moeilijk om spontaan te zijn. De angstige gedachten over een eventuele afwijzing verpesten dit. Want je kunt hierdoor niet meer in het huidige moment zijn. Je zit te veel in je hoofd.

Waardoor je de seksuele verlangens van je lichaam negeert of niet eens meer kan voelen. Zodat je geen initiatief hoeft te nemen en dus geen risico loopt. Maar hiermee blokkeer je jouw levensenergie en kan het niet meer optimaal door je lichaam stromen. Met alle gezondheidsgevolgen van dien. Het uiten van je seksuele verlangens is belangrijk.

Wanneer een ander jouw verlangens vervult is dat mooi meegenomen, maar niet waar het om gaat. Het uiten is puur voor jezelf. Door het laten stromen van de energie ben je in verbinding met jezelf. Je voelt wat je voelt en omarmt dit volledig. En deze Liefde voor jezelf is het mooiste geschenk wat je jezelf kunt geven en anderen. Je kunt alleen Liefde uitstralen als je jezelf liefhebt.

Gerelateerde artikelen

Seksuele wensen bespreken is zeer waardevol

Seksuele verlangens en schaamte gaan niet samen

Overleefstand seks of hartgedragen seks

Seksuele onzekerheid overwinnen door je ego los te laten

Perfecte seks ontstaat niet vanuit je hoofd, maar vanuit je hart