Onderdrukte seksualiteit en schadelijk gedrag
Een onderdrukte seksualiteit komt vaker voor dan je misschien denkt. Ook in (liefdes)relaties. Want je vrij voelen met betrekking tot je seksualiteit is je vaak niet geleerd. Er heerst angst voor schadelijk gedrag zowel als slachtoffer of als dader zijnde.
Onderdrukte seksualiteit
Je seksualiteit onderdrukken is wat je daardoor vaak doet. Je ervaart dan geen vertrouwen in de ander. Maar ook niet in jezelf. Waardoor je je niet veilig voelt om jezelf te uiten. Of je voelt dat je jezelf moet beschermen.
Omdat seksualiteit nog steeds een taboe is, voelt erover communiceren vaak moeilijk. En ontstaan er misverstanden over wat je zelf of de ander verlangt. Of je wel hetzelfde wilt en op hetzelfde moment op dezelfde manier.
Hetzelfde willen op hetzelfde moment en op dezelfde manier zorgt ervoor dat er sprake is van wederzijdse vrijwilligheid. Echter wanneer je een onderdrukte seksualiteit hebt, weet je vaak niet wat je wilt. Of je weet het wel, maar weet hier niet liefdevol mee om te gaan.
Je gaat dan handelen vanuit angst dat je iets tekort komt. En pakt wat je pakken kunt. Of je geeft jezelf weg en durft geen nee te zeggen. Beide manieren hebben als doel om een leegte via de ander op te vullen. Waardoor je in de dader-slachtoffer dynamiek komt.
Als dader ga je over de grenzen heen van het slachtoffer. Vaak onbewust. Aangezien je niet anders weet en reageert vanuit het eigen overlevingsmechanisme. Net zoals het slachtoffer. Beiden zit je vast in de overleefstand.
Want zodra Liefde de basis is verdwijnt de dader-slachtoffer dynamiek. Want allebei ervaar je dan geen onderdrukte seksualiteit. Maar een liefdevolle verbinding met je eigen seksualiteit. Waardoor er vanuit Liefde gehandeld wordt. En de seks vrijwillig is.
Geen behoeftigheid en afhankelijkheid. Maar acceptatie en respect. Omdat je niets van een ander nodig hebt. Je voelt je vrij in het uiten van je seksualiteit. Je geeft aan wat je verlangt en laat de ander ook vrij om zichzelf te zijn en te uiten.